Kvandals protest-cd

Endelig har den norske komponisten Johan Kvandal (78) en av landets mest fremførte komponister fått oppfylt sin mangeårige drøm om å få utgitt sine mest sentrale verk på CD. Men han har jobbet lenge med saken, og til slutt bestemte han seg nærmest i protest for å bruke et russisk orkester.

Norske orkester ville tatt et svimlende høyt honorar for å spille inn de fire verkene som har fått plass på platen.

Fikk ikke svar

Det var St. Petersburgs statlige symfoniorkester, «Klassika», som ble løsningen. Norsk Komponistforening, som med midler fra Kulturrådet finansierer denne typen utgivelser i Norge, har tidligere ikke prioritert Johan Kvandal.

Jeg søkte, men fikk ikke engang svar. Da fiolinisten Isaac Shuldman søkte for meg, fikk prosjektet avslag.

Først da Kvandal fikk honoraret fra EBU (Den europeiske kringkastingsunionen) for TV-opptakene av operaen «Mysterier», så han muligheten til å få utgitt CD’en. Fiolinisten Isaac Shuldman, som er solist på innspillingen, formidlet kontakten med det russiske orkesteret. Selv hørte han orkesteret i Hamburg i fjor og var imponert over nivået.
– Jeg er svært glad for at de ville ta på seg oppdraget. Og jeg synes det er blitt en utmerket innspilling, sier Kvandal.

Fire verk

Det er fire sentrale verk av Johan Kvandal som har fått plass på «Orchestral Works»; «Concerto for Violin and Orchestra», «Variations and Fugue for Orchestra, op. 14», «Sinfonia Concertante, op. 29», og «Triptychon», op. 53».

Gjennom et langt livs virke har han skaffet seg navn som en nestor i norsk samtidsmusikk. Verkene på platen er verker som er blitt oppført flere ganger, og er mye spilt.
– Jeg er i dag 78 år, blir snart 79, og følte at det var på tide å få gitt ut denne platen. Et tverrsnitt av mine komposisjoner har aldri tidligere vært utgitt samlet. Da jeg fikk pengene fra EBU og kom i kontakt med dette russiske orkesteret, bestemte jeg meg for å gjøre noe med saken. Det koster meg bare en brøkdel av hva et norsk orkester ville kostet meg, og var derfor overkommelig.

Hva tror du er grunnen til at Komponistforenigen ikke har prioritert å bruke penger på denne utgivelsen?

– Jeg er vel ikke modernistisk nok for avantgardistene? Jeg har et bestemt inntrykk av at Komponistforeningen ikke favoriserer den tonale samtidsmusikken. All musikk som skrives i dag, er jo samtidsmusikk, men min musikk er nok ikke radikal nok, sier Kvandal.

(utdrag)

av Rune Skogseth og Bjørn Reese, VG, 16.11. 1998