Uroppførelse av Missa Brevis: Sterk musikalsk utstråling

Uroppførelsen av Missa Brevis ble et alvorlig møte med vår egen tid. Moderne musikk som gir tillit fordi den virker ekte og har utstråling.

Det nye orgelet i Bergen Domkirke har utløst meget stor aktivitet på det kirkemusikalske området. De nå avviklede Kirkemusikkdagene fulgte etter et omfattende program ved innvielsen av nytt orgel. Det er ingen overdrivelse å si at Bergen Domkantori har bekreftet sin status som et kirkemusikalsk tyngdepunkt i norsk musikkliv. Både lokale og nasjonale komponister og utøvere har hatt sin plass i dette bildet, men denne gangen var det Johan Kvandal som ble presentert; anerkjent Oslo-komponist med nordnorsk musikerblod i årene. Programmet var interessant i og med at det satte to helt nye komposisjoner Orgelfantasi op. 83 og Missa Brevis op. 84 i relieff mot tre komposisjoner fra sekstiårene.

Det har ikke skjedd noe revolusjonerende med Kvandals kompositoriske stil i disse tretti årene. Han har en solid teknisk plattform, og en moderat samtidsstil med en snev av modal karakter. Komposisjonene virker ekte med et personlig tonespråk, modernistisk, men holdt i strenge rammer, og med sterk musikalsk utstråling. Uroppførelsen av Missa Brevis ble et alvorlig møte med vår egen tid, ikke bare musikalsk, men også ideologisk. Gloriasatsen i den tradisjonelle messen er full av glede, hos Kvandal ble dette en lovprisning med en tvilende og forvirret grunnstemning – et tankevekkende speilbilde av vår tid.

Kvandals musikalske stil bygger på tradisjonell tonal grunn, men harmonikken er utvidet og gir brede klangflater uten eksperimentelle overdrivelser. Melodilinjene er sterke og har en levende sammenheng, det må være godt å synge denne musikken og det klinger godt i øret. Ingen tvil om at Johan Kvandal er en betydelig komponist og han skriver mesterlig godt for kor og orgel.

Missa Brevis gav et tiltalende førsteinntrykk, og vil nok finne sin plass i norsk kirkemusikk. Men Kvandals musikk krever sitt og vil vel neppe alltid bli løftet opp slik den ble det i Bergen Domkirke. Både komponisten selv og en godt besøkt domkirke kunne glede seg over et opplagt Domkantori, en solist med personlig forhold til Kvandals musikk, et utmerket akkompagnement på et førsteklasses orgel, og sist men ikke minst, en sikker og trygg musikalsk ledelse.

av Knut Helbekkmo, Bergens Tidende, 25.11. 1997