Hamsun ville vært stolt

For første gang i historien er det mulig å høre en Knut Hamsun-roman bli sunget. ‘Mysterier’ hadde premiere på Den Norske Opera i går, og kanskje ville diktergeniet blitt rystet i sjelen bare av tanken. Men Hamsun-biograf Robert Ferguson som har sett operaen sammen med Dagbladet, er overrasket og forundret over hvordan Hamsuns ånd er tatt vare på.

Robert Ferguson, britisk forfatter og dramatiker bosatt i Norge, kom i 1987 ut med den store biografien ‘Gåten Knut Hamsun.’ Etter å ha studert Hamsun i mange, mange år er ‘Mysterier’ fortsatt Fergusons yndlingsbok, som han 19 år gammel ble fengslet av. Det var derfor en meget spent Ferguson som tok plass i Operae for å følge den nest siste gjennomkjøringen av ‘Mysterier’ av komponist Johan Kvandal og librettist Barthold Halle.
Tre timer senere var det en fornøyd Ferguson som gikk ut i januarkulda.

– Jeg tror Hamsun ville vært stolt, og ikke så lite forundret over resultatet. Både hvordan handlingen fløt godt ettersom historien ble fortalt, og ikke minst over hvordan operaen så troverdig klarte å fremstille den kompliserte hovedpersonen Johan Nilsen Nagel. Jeg innrømmer gjerne at jeg hadde fryktet Kvandal/Halles Nagel som en blek utgave. Men her hadde han mye av identiteten med seg, det uforutsigbare. Jeg må også si jeg var veldig spent på Nagels utseende. Drakten var kanskje annerledes enn jeg hadde tenkt meg.

– Nagel er, som Hamsun skrev, en ’tilværelsens utlending’ og bærer hele romanen. Derfor er det viktig at han er med så sterkt i operaen. At Nagel nå også foreligger i operaversjon viser bare hvordan han er en av de store skikkelsene i moderne litteratur. Han overlever alle former for behandling, gjennom teater og nå opera, sier Ferguson.

av Sverre Gunnar Haga, Dagbladet, januar 1994